Начална страница и търсачка Напред.БГ

Българска търсачка и начална страница 

Резултати за "Анатомия".

Напред.БГ - Българската търсачка.

Анатомия

Анатомията на човека е фундаментална биологическа наука, чийто обект на проучване са формите и строежът на човешкия организъм. В зависимост от целта при изучаване на структурата на тялото и с оглед задоволяване потребностите на приложните науки, с които е свързана, анатомията бива: - сравнителна анатомия - междинна дисциплина между зооанатомията и анатомията на човека, изучаваща еволюцията в развитието на отделните органи и системи у животните и човека; - систематична анатомия - разглежда устройството на органите и системите в тялото по определен ред, Служи за основа на частните медицински науки; - топографска анатомия - описва формата и строежа на тялото по области, като основно внимание се отделя на взаимното пространствено разположение на отделните органи, тяхното отношение към кръвоносни съдове и нерви. Служи за основа на частните хирургически науки; - динамична анатомия - изучава промените в тялото на човека при физическо натоварване. Основна дисциплина във висшите учебни заведения за физическа култура и спорт; - пластична анатомия - разглежда статиката и динамиката на външните форми на тялото. Изучава се от скулптори, художници и др.; - патологична анатомия - изучава промените в морфологията на отделните органи при различни заболявания; - възрастова анатомия - изучава структурните особености на човешкия организъм в различните възрастови периоди от развитието му. Обект на тази дисциплина са промените при постепенния растеж и изменение в кърмаческа, предучилищна, училищна, юношеска възраст, както и проявите на атрофия и изхабяване в късните фази на онтогенезата. Възрастовата анатомия е тясно свързана с възрастовата физиология , педагогиката, възрастовата психология, дефектологията, педиатрията, геронтологията и други приложни науки. Както всяка самостоятелна наука, така и анатомията има свои методи на изследване. Наименованието произлиза от старогръцката дума "anatemnein", което значи, дисецирам. Това е и основният, най-стар метод на изследване при тази наука. Чрез него се разкриват характерни морфологични признаци на органите и системите, които са трудно достъпни за наблюдение с просто око. Наред с дисекцията се използуват методите на отпрепариране на определена структура за по-детайлно и цялостно изследване, методът на инжектиране с багрилни вещества (китайски туш и др.) и корозия, правене на отливки предимно от кухите органи, просветляване чрез химически средства, Ro лъчи (рентгенография, томография, компютърна томография и др.) и радиоавтография посредством т.нар. белязани атоми. Широко използувани методи във възрастовата анатомия са измерване на външната форма и големина на човешкото тяло и последваща статистическа обработка на получените данни от голяма популация индивиди на определена възраст и пол.

За допълнителна информация по темата може да прегледате страницата за анатомия в най-голямата онлайн енциклопедия в света.
Още резултати по въпроса може да намерите из сайтовете, предложени от търсачката Гугъл.БГ

Използвани са материали от: Анатомия и физиология на човека, Автори: проф.д-р Людмил Мавлов д.м.н. доц. д-р Виолета Боянова, к.м.н. Издателство: Венимекс

 

Още от Napred.BG:

Фонаторна термо и воднорегулационна система
Показатели на белия дроб
Бял дроб
Дихателна система
Хигиена на телесните течности
Тъканна течност и лимфа
Кръвта с годините
Показатели на кръвта
Кръвни групи
Кръв
Телесни течности
Хигиена на сърдечносъдовата система
Сърдечносъдовата система с възрастта
Кръвообращение
Сърдечносъдова система
Хигиена на опорно двигателната система
Скелетните мускули с възрастта
Скелетни мускули
Устройство на костите
Опорно двигателен апарат
Размножаване на клетката
Методи на физиологично изследване
Физиология
Дихателната система с възрастта
Спортна медицина
Политика и власт
Основи на научното изуччаване в спорта
Респираторна кинезитерапия
Обща и спортна физиология на организма
Теория и методика на физическото възпитание

Napred.BG е търсачка от българи за българи.

Повече от година работим тя да става все по-добра
.

Tя има шанс за успех само, ако вие ни помогнете, като я опитате, харесате и споделите!Добави в любими

Подобно на Уикипедия ще опитаме да се издържаме по некомерсиален начин. Може да ни помогнете в тази насока, като ни направите дарение.

Може да сигнализирате грешка, да предложите сайт или да се свържете с нас през Facebook.

За уебмастъри:
Ако сложите линк към нас, ще сме Ви много благодарни! Ако искате банер, само ни пишете какъв размер и ще ви предоставим.

Анатомия - Napred.BG
4.83 (6)


Как се появи търсачката Napred.bg и защо да ни ползвате вместо Google?


Имало едно време двама верни приятели, които си работили в Интернет и правили сайтове. Всичко вървяло добре до деня, в който стотици техни сайтове били изтрити от Google и останали безполезни, скрити за света. Двамата търсили причината за провала под дърво и камък и открили, че Google ги е наказал, защото използвали дизайн в бяло и червено, който се използвал и от "лоши" сайтове. И тогава разбрали, че компанията, която печели 30+ милиарда долара/година от рекламите в търсачката си, не желае да отвори в България 10-20 работни места за редактори, които да следят какво става, а оставя компютри и дори статистика да решават съдбата на хора и бизнеси.

Двамата приятели били много разочаровани от това отношение към малка България... И решили, че "може, по-иначе може"...
Napred.bg е "разбираща търсачка" и ще ви дава точно това, което търсите, и нищо друго. Ако не може да ви предложи нищо по-умно, просто ще отивате в резултатите на Google за вашето търсене. Няма какво да загубите с ползването на българската търсачка, затова просто я опитайте :)

Ние разчитаме на всички вас... разчитаме да подкрепите българското и човешкото пред чуждото, автоматизираното и комерсиалното.
И ако повярвате в идеята, Napred.bg ще бъде хубаво място, от което да стартирате вашия ден в Интернет, тръгвайки напред и нагоре!

Александрина и Калин

Bandar Poker Dominobet
poker88
seo melbourne

redco.bg

Напред.бг препоръчва следните уроци по рисуване в София за кандидатстване в професионални гимназии и университети с рисуване, или за всички, които искат да развият артистичната страна на своята личност.

Abv | Начална страница и търсачка Напред.БГ ползва хостинг от ICN.BG | Napred.BG е наследник на букмаркинг сайта Lubimi.com (Любими.ком)

Посветихме 1+ година, за да направим Napred.BG най-добрата търсачка за българите. Споделете ни!
Направи Napred.BG начална страница - подкрепи хубав БГ проект!