Начална страница и търсачка Напред.БГ

Българска търсачка и начална страница 

Резултати за "Мозъчен мост".
 
Напред.БГ - Българската търсачка.

Мозъчен мост

Мостът е средният етаж на мозъчния ствол. В предната си част -основа (базис), той е разграничен чрез дълбоки бразди отдолу от продълговатия мозък, а отгоре от средния мозък. В основата протичат надлъжните двигателни влакна на пирамидния път, които се пресичат от корово-мостово-малкомозъчните пътища. Последните се прекъсват в разположените в основата на моста мостови ядра (нуклеи понтис) и продължават към кората на малкомозъчните полукълба, където доставят импулси от голямомозъчните полукълба за осигуряване координацията на движенията. Задната част на моста, наречена покривало (тегмен-тум), се заема от горната половина на споменатата ромбовидна ямка (дъно на четвъртото мозъчно стомахче). В дълбочината й, както е и при продълговатия мозък, преминават сетивни и екстрапи-рамидни двигателни проводници и се намират ядрата на някои черепномозъчни нерви. Това са следните ядра: а) на троичния нерв (нервус тригеминус) (V): сетивно ядро за допир на лицето и двигателно ядро за командване на дъвкателните мускули; б) на отвеждащия нерв (нервус абдуценс) (VI): двигателно ядро за отвеждане на очната ябълка встрани; в) на лицевия нерв (нервус фациалис) (VII); двигателно ядро за мимичес-ките мускули на лицето; към лицевия нерв се присъединяват и влакната на междинния нерв (нервус интермедиус (XIII), чиито ядра са вегетативното "горно слюноотделително ядро" (нуклеус саливатириус супериор) със сълзоотделителни и слюнооделителни функции и споменатото вкусово сетивно "ядро на самотния път", общо с езикогълтачния нерв (IX) (към това ядро IX нерв доставя вкусовите усещания от задната трета на езика, а XIII нерв - от предните две-трети); г) на равновеснослуховия (преддверно-охлювния) нерв (нервус статоакустикус или вестибулокохлеарис) (VIII): слуховата му част има две ядра - предно и задно, а равновесната му част има четири ядра - странично, срединно, горно и долно. Равновесните (преддверни) ядра изпращат влакна към малкия мозък, чрез които подпомагат двигателните коррдинационни функции, а също и влакна към ядрата на очедвигателните нерви (III, IV и VI) посредством т.нар, срединно надлъжно снопче (фасцикулус лонгитудиналис медиалис), чрез което се осъществяват равновес-но-очните рефлекси и двигателните очни координации. От латералното равновесно ядро изхожда и важен екстрапи-рамиден път към гръбначния мозък преддверно-гръбначно-мозъчен път, който участвува в регулацията на мускулния тонус и двигателната координация на тялото и крайниците. В горните отдели на ромбовидната ямка се намира и ядрено образувание, в което са струпани вегетативни неврони, особено чувствителни към медиатора адреналин (адренергични неврони). Това е т.нар. синкаво място (локус церулеус), което има многобройни връзки с много други мозъчни структури и участва в регулацията на множество жизнено важни вегетативни функции.

Научете какво точно представлява мозъчният мост и как въобще функционира сложният човешки мозък.
Мозъчен мост може да потърсите и в Google.BG, който със сигурност ще Ви изкара много интересни и полезни резултати.

Използвани са материали от: Анатомия и физиология на човека, Автори: проф.д-р Людмил Мавлов д.м.н. доц. д-р Виолета Боянова, к.м.н. Издателство: Венимекс

Napred.BG е търсачка от българи за българи.

Повече от година работим тя да става все по-добра
.

Tя има шанс за успех само, ако вие ни помогнете, като я опитате, харесате и споделите!Добави в любими

Подобно на Уикипедия ще опитаме да се издържаме по некомерсиален начин. Може да ни помогнете в тази насока, като ни направите дарение.

Може да сигнализирате грешка, да предложите сайт или да се свържете с нас през Facebook.

За уебмастъри:
Ако сложите линк към нас, ще сме Ви много благодарни! Ако искате банер, само ни пишете какъв размер и ще ви предоставим.

Мозъчен мост - Napred.BG
0 (0)


Как се появи търсачката Napred.bg и защо да ни ползвате вместо Google?


Имало едно време двама верни приятели, които си работили в Интернет и правили сайтове. Всичко вървяло добре до деня, в който стотици техни сайтове били изтрити от Google и останали безполезни, скрити за света. Двамата търсили причината за провала под дърво и камък и открили, че Google ги е наказал, защото използвали дизайн в бяло и червено, който се използвал и от "лоши" сайтове. И тогава разбрали, че компанията, която печели 30+ милиарда долара/година от рекламите в търсачката си, не желае да отвори в България 10-20 работни места за редактори, които да следят какво става, а оставя компютри и дори статистика да решават съдбата на хора и бизнеси.

Двамата приятели били много разочаровани от това отношение към малка България... И решили, че "може, по-иначе може"...
Napred.bg е "разбираща търсачка" и ще ви дава точно това, което търсите, и нищо друго. Ако не може да ви предложи нищо по-умно, просто ще отивате в резултатите на Google за вашето търсене. Няма какво да загубите с ползването на българската търсачка, затова просто я опитайте :)

Ние разчитаме на всички вас... разчитаме да подкрепите българското и човешкото пред чуждото, автоматизираното и комерсиалното.
И ако повярвате в идеята, Napred.bg ще бъде хубаво място, от което да стартирате вашия ден в Интернет, тръгвайки напред и нагоре!

Александрина и Калин

seo melbourne

redco.bg

Abv | Начална страница и търсачка Напред.БГ ползва хостинг от ICN.BG | Napred.BG е наследник на букмаркинг сайта Lubimi.com (Любими.ком)

Посветихме 1+ година, за да направим Napred.BG най-добрата търсачка за българите. Споделете ни!
Направи Napred.BG начална страница - подкрепи хубав БГ проект!