Начална страница и търсачка Напред.БГ

Българска търсачка и начална страница 

Резултати за "Кожа".
 
Напред.БГ - Българската търсачка.

Кожа

Кожата образува външната обвивка на човешкото тяло. Има разнообразни функции, които обуславят голямото й значение. Нейната обща повърхност е около 1,5-2 м2 при възрастен човек в зависимост от обема на индивида. Кожата е изградена от три слоя - епидермис(повърхностен слой), дерма (същинска кожа) и хиподерма (подкожие). Епидермисът се състои от основна мембрана, върху която са разположени няколко слоя епителни клетки. Най-отдолу се намират клетки с кубовидна форма и голяма митотична активност. Те я подхранват останалата част от епидермиса и осигуряват непрекъсната подмяна на повърхностно разположения рогов слой, изграден от вече умъртвени клетки. Цветът на кожата зависи от няколко пигмента - оксихемогло-бин и редуциран хемоглобин, намиращи се в капилярната кръв и меланин, намиращ се в епителните клетки. Дебелината на епидермиса е различна по повърхността на човешкото тяло - най-дебел епидермис има на петата, а най-тънък на клепачите. Дермата (същинска кожа) е изградена от богата на еластични влакна съединителна тъкан, сред която са разположени следните образувания: - косми - изградени от корен, който в долния си край се разширява в космена луковица, и стебло, излизащо на повърхността на кожата. Космената луковица се намира в космена торбичка. Цветът на космите зависи от количеството пигмент; - мастните жлези - разположени са най-често около космената торбичка, където изливат своя секрет. Тяхната задача е да поддържат кожата мека, гъвкава и устойчива на изсъхване и напукване. - вдермата, в близост до космите, се намира малко мускулче, което се залавя за долния край на косъма и при съкращение предизвиква неговото повдигане -"настръхване". Мускулната констрикция съдейства за изпразването на мастните жлези. - потните жлези са друга важна структура на дермата. Пръснати са по цялата кожа, имат тръбовиден строеж и чрез малка пора се отварят на повърхността. Най-много потни жлези има по дланите, слабините, подмишниците. Потта съдържа вода, соли, малко урея, мастни киселини, лизозим и други вещества. - кожата е богата на кръвоносни и лимфни капиляри. В нея има множество свободни нервни влакна и специални образувания за рецепторите на повърхностната сетивност. Част от свободните нервни окончания завършват около космите и реагират при промяна на тяхното положение. До всеки косъм достигат няколко окончания. Капсулираните рецепторни формации са телцата на Майснер, колбичките на Краузе и др., в които се намират специализирани рецептори за топло, студено, допир и др, Хиподермата (подкожие) е изградена от рехава съединителна тъкан, сред която се намират известно количество мазнини и вода. Структурата й зависи от пола, възрастта, режима на хранене, здравословното състояние и др. Например жените имат по-добре оформен и по-дебел подкожен слой мазнини в сравнение с мъжете. В млада възраст хиподермата е по-еластична и гъвкава, богата на вода, като с възрастта нейната структура се променя.

www.bg.wikipedia.org - Кожа в Уикипедия
За повече материали за кожата, епидермиса, дермата, придатъците и функциите на кожата прегледайте Уикипедия.
Вижте какви резултати Ви показва Гугъл.БГ при търсене на думата "кожа" и намерете точният сайт за вас.

Използвани са материали от: Анатомия и физиология на човека, Автори: проф.д-р Людмил Мавлов д.м.н. доц. д-р Виолета Боянова, к.м.н. Издателство: Венимекс

Napred.BG е търсачка от българи за българи.

Повече от година работим тя да става все по-добра
.

Tя има шанс за успех само, ако вие ни помогнете, като я опитате, харесате и споделите!Добави в любими

Подобно на Уикипедия ще опитаме да се издържаме по некомерсиален начин. Може да ни помогнете в тази насока, като ни направите дарение.

Може да сигнализирате грешка, да предложите сайт или да се свържете с нас през Facebook.

За уебмастъри:
Ако сложите линк към нас, ще сме Ви много благодарни! Ако искате банер, само ни пишете какъв размер и ще ви предоставим.

Кожа - Napred.BG
0 (0)


Как се появи търсачката Napred.bg и защо да ни ползвате вместо Google?


Имало едно време двама верни приятели, които си работили в Интернет и правили сайтове. Всичко вървяло добре до деня, в който стотици техни сайтове били изтрити от Google и останали безполезни, скрити за света. Двамата търсили причината за провала под дърво и камък и открили, че Google ги е наказал, защото използвали дизайн в бяло и червено, който се използвал и от "лоши" сайтове. И тогава разбрали, че компанията, която печели 30+ милиарда долара/година от рекламите в търсачката си, не желае да отвори в България 10-20 работни места за редактори, които да следят какво става, а оставя компютри и дори статистика да решават съдбата на хора и бизнеси.

Двамата приятели били много разочаровани от това отношение към малка България... И решили, че "може, по-иначе може"...
Napred.bg е "разбираща търсачка" и ще ви дава точно това, което търсите, и нищо друго. Ако не може да ви предложи нищо по-умно, просто ще отивате в резултатите на Google за вашето търсене. Няма какво да загубите с ползването на българската търсачка, затова просто я опитайте :)

Ние разчитаме на всички вас... разчитаме да подкрепите българското и човешкото пред чуждото, автоматизираното и комерсиалното.
И ако повярвате в идеята, Napred.bg ще бъде хубаво място, от което да стартирате вашия ден в Интернет, тръгвайки напред и нагоре!

Александрина и Калин

seo melbourne

redco.bg

Напред.бг препоръчва следните уроци по рисуване в София за кандидатстване в професионални гимназии и университети с рисуване, или за всички, които искат да развият артистичната страна на своята личност.

Abv | Начална страница и търсачка Напред.БГ ползва хостинг от ICN.BG | Napred.BG е наследник на букмаркинг сайта Lubimi.com (Любими.ком)

Посветихме 1+ година, за да направим Napred.BG най-добрата търсачка за българите. Споделете ни!
Направи Napred.BG начална страница - подкрепи хубав БГ проект!