Начална страница и търсачка Напред.БГ

Българска търсачка и начална страница 

Резултати за "Кръвта с годините".
 
Напред.БГ - Българската търсачка.

Кръвта с годините

Количеството кръв у малкото дете е относително по-голямо в сравнение с възрастните. Така например на 1 кг. тегло у новороденото има 150 смЗ кръв, а у възрастния - 60 смЗ. Това, както и по-голямото количество еритроцити се дължи най-вероятно на по-интензивни метаболитни процеси. Възрастова динамика има и по отношение на формените елементи и тяхната функция и по отношение състава на кръвната плазма. Еритроцитите при новороденото са значително повече в литър кръв и са с по-големи размери. Постепенно тяхното количество намалява дори под нормата (около 6-я месец), след което стига нивото на възрастните. Същите възрастови изменения се наблюдават и в количеството на хемоглобина. Към 1-годишна възраст то спада под нормалните стойности на възрастните, след което се покачва до 14-15 години. Хемоглобинът у новороденото се свьрзва по-интензивно с О2 т.е. има по-голямо кислородно насищане. Левкоцитите у новороденото са няколко пъти повече в сравнение с възрастните. Най-голямо количество бели кръвни клетки имат децата на 2-3 месеца, след което нивото им спада и към 10-11-годишна възраст достига количеството на възрастните. Промяна има и в съотношението на различните видове левкоцити. Броят на тромбоцитите след 4-годишна възраст не търпи никакви съществени изменения. Кръвната плазма у новородените е относително по-малко поради големия брой на еритроцитите. Постепенно с възрастта нейният вискозитет намалява. В детска възраст концентрацията на Са++ в плазмата е по-висока в сравнение с възрастните. До 6 години тя варира, след което става сравнително постоянен показател. Количеството на кръвната захар (глюкозата) също има възрастови изменения. При децата са характерни колебания в нивото на кръвната захар. След значително вариране през пубертета, с половото съзряване нейната концентрация в плазмата се стабилизира.

www.bg.wikipedia.org - Уикипедия - кръв
Ако искате да научите повече за човешката кръв, нейното предназначение и структура, може да прочетете специализираната статия в Уикипедия.
Ако до момента не сте прочели достатъчно за възрастовите особености на кръвта, вижте предложенията на Гугъл.БГ по въпроса.

Използвани са материали от: Анатомия и физиология на човека, Автори: проф.д-р Людмил Мавлов д.м.н. доц. д-р Виолета Боянова, к.м.н. Издателство: Венимекс

Napred.BG е търсачка от българи за българи.

Повече от година работим тя да става все по-добра
.

Tя има шанс за успех само, ако вие ни помогнете, като я опитате, харесате и споделите!Добави в любими

Подобно на Уикипедия ще опитаме да се издържаме по некомерсиален начин. Може да ни помогнете в тази насока, като ни направите дарение.

Може да сигнализирате грешка, да предложите сайт или да се свържете с нас през Facebook.

За уебмастъри:
Ако сложите линк към нас, ще сме Ви много благодарни! Ако искате банер, само ни пишете какъв размер и ще ви предоставим.

Кръвта с годините - Napred.BG
0 (0)


Как се появи търсачката Napred.bg и защо да ни ползвате вместо Google?


Имало едно време двама верни приятели, които си работили в Интернет и правили сайтове. Всичко вървяло добре до деня, в който стотици техни сайтове били изтрити от Google и останали безполезни, скрити за света. Двамата търсили причината за провала под дърво и камък и открили, че Google ги е наказал, защото използвали дизайн в бяло и червено, който се използвал и от "лоши" сайтове. И тогава разбрали, че компанията, която печели 30+ милиарда долара/година от рекламите в търсачката си, не желае да отвори в България 10-20 работни места за редактори, които да следят какво става, а оставя компютри и дори статистика да решават съдбата на хора и бизнеси.

Двамата приятели били много разочаровани от това отношение към малка България... И решили, че "може, по-иначе може"...
Napred.bg е "разбираща търсачка" и ще ви дава точно това, което търсите, и нищо друго. Ако не може да ви предложи нищо по-умно, просто ще отивате в резултатите на Google за вашето търсене. Няма какво да загубите с ползването на българската търсачка, затова просто я опитайте :)

Ние разчитаме на всички вас... разчитаме да подкрепите българското и човешкото пред чуждото, автоматизираното и комерсиалното.
И ако повярвате в идеята, Napred.bg ще бъде хубаво място, от което да стартирате вашия ден в Интернет, тръгвайки напред и нагоре!

Александрина и Калин

seo melbourne

redco.bg

Abv | Начална страница и търсачка Напред.БГ ползва хостинг от ICN.BG | Napred.BG е наследник на букмаркинг сайта Lubimi.com (Любими.ком)

Посветихме 1+ година, за да направим Napred.BG най-добрата търсачка за българите. Споделете ни!
Направи Napred.BG начална страница - подкрепи хубав БГ проект!