Начална страница и търсачка Напред.БГ

Българска търсачка и начална страница



 

Резултати за "Вкус".

Напред.БГ - Българската търсачка.

Вкус

Вкусовият усет се основава на възприемчивостта на определени рецептори към химически вещества, намиращи се разтворени в течности. Вкусът е тясно свързан с обонянието, което у животните с въздушно дишане зависи от химическата възприемчивост на газообразни вещества и твърди вещества, разпрашени във въздуха. Затова вкусовите усещания се повлияват силно от едновременните мирисни възприятия. Тези два вида химическа чувствителност се развиват за регулиране на хранителното и половото поведение, и за избягване на хищниците и вредните вещества в околната среда. Обонянието е по-чувствително към летливите вещества и дава предварителна информация, насочвайки организма или към източника на миризма, или надалеч от него. Вкусът представлява контактна сетивност, която предизвиква рефлекторни реакции за хранително поведение и поглъщане на определени обекти или изхвърляне на потенциално вредни вещества от устната кухина. Вкусовите рецепторни клетки са разположени на групи в образувания, наречени вкусови луковици. Самите луковици се намират по повърхността на изпъкнали гънки от лигавицата на езика, наречени папили. Според формата си папилите се означават като гъбовидни, листовидни, жлебовидни. Вкусовите луковици са на брой около 2000 и всяка от тях съдържа 40-60 отделни клетки. Клетките в луковицата са два вида - вкусови и подпорни. Вкусовите рецептори представляват вторични сетивни клетки без аксони. Техният брой варира от 4 до 20 в една луковица. Върхът на рецепторната клетка е снабден с тънки микровласинки, увеличаващи възприемащата повърхност. Импулсите на вкусовите клетки се предават в централно направление върху аферентните периферни израстъци на вкусовите неврони, разположени в сетивните ганглии на лицевия и езикогълтачния нерв. До всяка луковица достигат и се разклоняват около 50 такива вкусови влакна. Сетивните рецепторни клетки обаче имат кратък живот. След няколкодневно функциониране клетката загубва връзките си с аферентните влакна и дегенерира, като след десетина дни вече се заменя с нова, изходяща от по-дъл.боко разположени базални клетки. При тази смяна възникват нови различни синапси, които могат да променят актуалния вкусов профил. Различават се четири основни вкусови усещания - сладко, горчиво, кисело й солено. Отделни специфични рецептори за тях не са установени. Счита се обаче, че в рецепторните клетки има специфични молекули, които с нееднаквата си чувствителност към отделните химически дразнители кодират вкусовото усещане като комплексен отговор на голям брой рецепторни клетки. Същевременно, коренът на езика е с по-висока чувствителност за горчиво, върхът на езика за сладко, а страничните му повърхности за кисело и солено. Зависимостта на вкуса от химическата структура не е ясно определена. Знае се по-определено, че киселият вкус зависи от водородните катийони (H+). Вещества с различна химическа структура могат да имат сходен вкус, а структурно еднакви оптични изомери имат съвсем различен вкус. Всъщност това, което наричаме "вкус", е твърде комплексно усещане, съчетаващо едновременно и рецепции за мирис, топло, студено, допир, натиск и понякога дори болка.

www.bg.wikipedia.org - Вкус в Уикипедия
Още за основните видове вкусови усещания и тяхното разположение върху езика, както и други типове усет, характерни за езика, може да намерите тук.
Ако Вие търсите някаква по-различна информация, която не намирате в изложените от Напред.БГ материали, може да отидете в сайта Гугъл.БГ.

Използвани са материали от: Анатомия и физиология на човека, Автори: проф.д-р Людмил Мавлов д.м.н. доц. д-р Виолета Боянова, к.м.н. Издателство: Венимекс

Napred.BG е търсачка от българи за българи.

Повече от година работим тя да става все по-добра
.

Tя има шанс за успех само, ако вие ни помогнете, като я опитате, харесате и споделите!







Добави в любими

Подобно на Уикипедия ще опитаме да се издържаме по некомерсиален начин. Може да ни помогнете в тази насока, като ни направите дарение.

Може да сигнализирате грешка, да предложите сайт или да се свържете с нас през Facebook.

За уебмастъри:
Ако сложите линк към нас, ще сме Ви много благодарни! Ако искате банер, само ни пишете какъв размер и ще ви предоставим.

Вкус - Napred.BG
0 (0)


Как се появи търсачката Napred.bg и защо да ни ползвате вместо Google?


Имало едно време двама верни приятели, които си работили в Интернет и правили сайтове. Всичко вървяло добре до деня, в който стотици техни сайтове били изтрити от Google и останали безполезни, скрити за света. Двамата търсили причината за провала под дърво и камък и открили, че Google ги е наказал, защото използвали дизайн в бяло и червено, който се използвал и от "лоши" сайтове. И тогава разбрали, че компанията, която печели 30+ милиарда долара/година от рекламите в търсачката си, не желае да отвори в България 10-20 работни места за редактори, които да следят какво става, а оставя компютри и дори статистика да решават съдбата на хора и бизнеси.

Двамата приятели били много разочаровани от това отношение към малка България... И решили, че "може, по-иначе може"...
Napred.bg е "разбираща търсачка" и ще ви дава точно това, което търсите, и нищо друго. Ако не може да ви предложи нищо по-умно, просто ще отивате в резултатите на Google за вашето търсене. Няма какво да загубите с ползването на българската търсачка, затова просто я опитайте :)

Ние разчитаме на всички вас... разчитаме да подкрепите българското и човешкото пред чуждото, автоматизираното и комерсиалното.
И ако повярвате в идеята, Napred.bg ще бъде хубаво място, от което да стартирате вашия ден в Интернет, тръгвайки напред и нагоре!

Александрина и Калин

seo melbourne

domino online

poker88

poker online Terbaik Indonesia

judi poker online

Abv | Начална страница и търсачка Напред.БГ ползва хостинг от ICN.BG | Napred.BG е наследник на букмаркинг сайта Lubimi.com (Любими.ком)

Посветихме 1+ година, за да направим Napred.BG най-добрата търсачка за българите. Споделете ни!
Направи Napred.BG начална страница - подкрепи хубав БГ проект!