Начална страница и търсачка Напред.БГ

Българска търсачка и начална страница 

Резултати за "техника на основни групи упражнения с тяло".

Напред.БГ - Българската търсачка.

 

Техника на основни групи упражнения с тяло
 
Теорията на основните групи движения с тяло в гимнастиката е от особно значение, не само за правилното разбиране, но и за правилното разучаване на упражненията с тяло. Тук, накратко са описани някои от най-важните части от теорията по гимнастика. 
Трите основни групи упражнения с тяло, валидни за всички гимнастически (основна гимнастика, спортна гимнастика, художествена гимнастика, естетическа групова гимнастика) и сродните гимнастически спортове са:
1) Равновесия;
2) Скокове;
3) Въртения (пируети);
Равновесията, скоковете и пируетите имат три основни части, или както още се нарича - фазова структура на упражнението:
1) Подготвителна част;
2) Основна част;
3) Заключителна част;
 
Всеки от гимнастическите спортове обаче наблягат в различна степен на основните групи упражнения с тяло, техниката, методите и начините за разучаване са специфични за всеки отделен гимнастически спорт. Тук, говорейки за тези основни групи движения с тяло, се визират изискванията, подготвителните упражнения, техниката (начина) на изпълнение в спортовете художествена гимнастика и естетическа групова гимнастика.
 
Равновесия.
Всяко равновесно упражнение (равновесие) от гледна точка на изпълнение се разделя ня три фази:
1) Подготвителна част;
Подготвителната част започва още с изходящото положение, до момента в който някое от звената (ставите) се повдигне, тоест до момента, в който движението започне, чрез стъпка, повдигане или мах.
2) Основна част;
Основната част включва основните действия след стъпката, повдигането или маха, а именно задържане в равновесното положение, минимално две-три секунди. 
3) Заключителна част;
Заключителната част са всички действия след задържането до изходяща позиция (ИП). Много важна част от изпълнението на равновесието, по нея се съди за цялостното изпълнение на разновесието. Много е важно в заключителната част, освен прибирането на крака да няма никакви други движения - залитане, леко подскачане, пристъпване - всички те се считат за груба грешка в изпълнението. В зависимост от грешката, нерядко упражнението може да бъде незачетено от съдиите.
От кинетична гледна точка в тази част са важни:
- ъгълът на устойчивост;
- път, скорост и време на всички звена (стави);
 
Вълни.
Вълната - представлява последователното сгъване и разгъване на всички стави в човешкото тяло по посока от горни крайници към долни или обратно, в едно цялостно завършено движение, изпълнено без прекъсване, задържане или спиране на движението. Последните се считат за грешка.
Още едно движение, което се характеризира като отделна група упражневия с тяло, това са вълните. От кинетична гледна точка обаче, вълните представляват равновесни упражнения с облекчение. Вълните са задължителна част от композицията (съчетанието) по художествена гимнастика и групова естетическа гимнастика. В художествената гимнастика вълните главно се делят на:
- предни;
- задни;
- странични;
Вълните и вълнообразните движения в груповата естетическа гимнастика, освен, че са изключително важен елемент от композицията, имат и огромно разнообразие в изпълнението им - самостоятелно, в комбинация с други вълни или вълнообразни движения, или в комбинация с други групи упражнения. Още, могат да се изпълняват вълни с ръцете, с тяло, в комбинация с движения с тяло, в комбинация с равновесия, самостоятелно, преди/след или по време на серия от стъпки или други упражнения с тяло и така нататък.
 
Скокове.
Три Фази:
1) Подготвителна част;
Има две части засилване и отскок. Засилването обикновено е тройна поддскочна стъпка (или затичване), след което стъпка, атакуване/оттласкване от земята. Ръцете правят махови движения, това помага за отскока. 
2) Основна част;
Това е скока в неговия най-добър вид и форма - тоест летежната фаза в най-високата му точка. Това означава, че всички звена (стави) са се разгърнали с максимална амплитуда и до максимална височина. 
3) Заключителна част;
Това са всички действия, свързани с приземяването, които гимнастичката изпълнява, за да спре движението - амортизиращи действия (спиращи движението). Пристъпване, залитане и всички подобни такива неточности се считат за грешка в изпълнението и са наказуеми. За да бъде изпълнението "чисто", след скоко краката се прибират плътно един до друг.
От кинетична гледна точка, пътят, скоростта и времето на всички звена, ъгълът на излитане и траекторията могат да бъдат проследени, след описването на общият център на тежестта (ОЦТ) на тялото. При ъгъл на излитане 45 градуса се получава най-добра парабола. 
 
Въртения (пируети).
Три Фази:
1) Подготвителна част;
Това става, с извършването на подготвителното движение, така наречения препарасьон (термина е от класическия балет, френски произход). От стоеж стъпка напред до висок напад, едноименната ръка е напред, другата встрани (при десен напад, дясна ръка е напред). След което петата на опорния крак се повдига, махови движения на другия крак и на ръцете. 
2) Основна част;
Запазване на въртенето, цялостно завъртане, тоест всички предвидени градуси, минимума е 360 градуса, или както често се нарича в гимнастиката на разговорен език - "единичен пирует". Следващата по-висока трудност е завъртане (пирует) на пълни 720 градуса - "двоен пирует", и така нататък.
3) Заключителна част;
Движенията след спиране на въртенето - прибиране на свободните звена до равновесен стоеж. Отново залитания, подскачания, или неплътно прибиране на свободния крак до опорния се считат за "нечисто" изпълнение и са наказуеми. 
Въртенията са два вида:
1) Едноименно, тоест посоката на въртене съвпада с опорния крак (десен опорен крак - дясно въртене наляво, ляв опорен крак - въртене наляво;
2) Разноименно, тоест посоката на въртене не съвпада с опорния крак (десен опорен крак - въртене наляво, ляв опорен крак - въртене надясно).
 
- В гимнастиката съществува термина "подход" - обикновено, той означава (или е равносилен на) един елемент с трудност или връзка от упражнения/елементи.
 
******************

Napred.BG е търсачка от българи за българи.

Повече от година работим тя да става все по-добра
.

Tя има шанс за успех само, ако вие ни помогнете, като я опитате, харесате и споделите!Добави в любими

Подобно на Уикипедия ще опитаме да се издържаме по некомерсиален начин. Може да ни помогнете в тази насока, като ни направите дарение.

Може да сигнализирате грешка, да предложите сайт или да се свържете с нас през Facebook.

За уебмастъри:
Ако сложите линк към нас, ще сме Ви много благодарни! Ако искате банер, само ни пишете какъв размер и ще ви предоставим.

Техника на основни групи упражнения с тяло - Napred.BG
4.5 (2)


Как се появи търсачката Napred.bg и защо да ни ползвате вместо Google?


Имало едно време двама верни приятели, които си работили в Интернет и правили сайтове. Всичко вървяло добре до деня, в който стотици техни сайтове били изтрити от Google и останали безполезни, скрити за света. Двамата търсили причината за провала под дърво и камък и открили, че Google ги е наказал, защото използвали дизайн в бяло и червено, който се използвал и от "лоши" сайтове. И тогава разбрали, че компанията, която печели 30+ милиарда долара/година от рекламите в търсачката си, не желае да отвори в България 10-20 работни места за редактори, които да следят какво става, а оставя компютри и дори статистика да решават съдбата на хора и бизнеси.

Двамата приятели били много разочаровани от това отношение към малка България... И решили, че "може, по-иначе може"...
Napred.bg е "разбираща търсачка" и ще ви дава точно това, което търсите, и нищо друго. Ако не може да ви предложи нищо по-умно, просто ще отивате в резултатите на Google за вашето търсене. Няма какво да загубите с ползването на българската търсачка, затова просто я опитайте :)

Ние разчитаме на всички вас... разчитаме да подкрепите българското и човешкото пред чуждото, автоматизираното и комерсиалното.
И ако повярвате в идеята, Napred.bg ще бъде хубаво място, от което да стартирате вашия ден в Интернет, тръгвайки напред и нагоре!

Александрина и Калин

seo melbourne

redco.bg

Abv | Начална страница и търсачка Напред.БГ ползва хостинг от ICN.BG | Napred.BG е наследник на букмаркинг сайта Lubimi.com (Любими.ком)

Посветихме 1+ година, за да направим Napred.BG най-добрата търсачка за българите. Споделете ни!
Направи Napred.BG начална страница - подкрепи хубав БГ проект!