Начална страница и търсачка Напред.БГ

Българска търсачка и начална страница 

Резултати за "Kръвообращение".
 
Напред.БГ - Българската търсачка.

Кръвообращение

Кръвта в човешкия организъм се движи в затворена система, изградена от два кръга на кръвообращение - малък или още белодробен и голям или системен кръг. Малкият кръг на кръвообращението започва с белодробната артерия, преминава през белите дробове (където става оксидирането на карбхемоглобина на кръвта в оксихемоглобин) и завършва чрез белодробни вени в лявото предсърдие. Големият кръг на кръвообращение започва в лявата камера с аортата. Постепенно тя се разклонява на многобройни малки артерии, артериоли, капиляри (където се извършва тъканното дишане), венули, вени и завършва чрез големите горна и долна кухи вени в дясното предсърдие. Важна част от големия кръг е т. нар. чернодробно кръвообращение. Венозната кръв от единичните коремни органи (стомах, черва, слезка), преди да се влее в долната куха вена, преминава през черния дроб. В него се обработват всмуканите хранителни вещества, обезвреждат се някои отрови, разграждат се хормони. Движението в съдовата система зависи от разликата в налягането в отделните й структури. Кръвта тече от място с по-високо към място с по-ниско налягане. Най високо е налягането в началото на аортата, а най-ниско в дясното и лявото предсърдие. Кръвното налягане зависи от обема на сърдечните съкращения и съпротивлението на кръвоносните съдове спрямо движещата се кръв. Измерва се със специален уред и стойностите се отчитат в Тогг. Кръвното налягане показва колебания, синхронни с дейността на сърцето - при систола на камерите то има максимални стойности - (систолно налягане), а при диастола - минимални (диастолно налягане). У здрави възрастни хора максималното налягане се движи в границите между 100-140 Тогг, а минималното - 60-90 Тогг. Кръвта се движи с различна скорост през различните кръвоносни съдове и намалява с отдалечаване от сърцето. Ритмичните съкращения на сърцето се предават на еластичната стена на аортата и оттам до останалите артерии. Това ритмично колебание на стените на артериите синхронно със сърдечните свивания и разпускания се нарича пулс. Пулсът и кръвното налягане са най-често и лесно измерваните показатели за дейността на сърдечносъдовата система. Стойностите им зависят от: възрастта, здравословното състояние, физическото натоварване, емоционалното напрежение и др. Регулацията им се осъществява по нервен и хуморален път. Симпатикусът ускорява сърдечната дейност, свива кръвоносните съдове и повишава кръвното налягане. Аналогично действие имат адреналинът, ренинът, вазопресинът. Парасимпатикусът забавя сърдечната дейност, разширява кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане. Аналогично действие имат ацетилхолинът, хистаминът, брадикининът и др.

Научете за строежа, видовете, задачите и функциите на кръвообращението при бозайниците, история, литература и други.
Гугъл.БГ Ви предлага множество различни сайтове, които Ви предлагат разнообразна информация, свързана с кръвообращението и неговите функции и свойства.

Използвани са материали от: Анатомия и физиология на човека, Автори: проф.д-р Людмил Мавлов д.м.н. доц. д-р Виолета Боянова, к.м.н. Издателство: Венимекс

Napred.BG е търсачка от българи за българи.

Повече от година работим тя да става все по-добра
.

Tя има шанс за успех само, ако вие ни помогнете, като я опитате, харесате и споделите!Добави в любими

Подобно на Уикипедия ще опитаме да се издържаме по некомерсиален начин. Може да ни помогнете в тази насока, като ни направите дарение.

Може да сигнализирате грешка, да предложите сайт или да се свържете с нас през Facebook.

За уебмастъри:
Ако сложите линк към нас, ще сме Ви много благодарни! Ако искате банер, само ни пишете какъв размер и ще ви предоставим.

Кръвообращение - Napred.BG
0 (0)


Как се появи търсачката Napred.bg и защо да ни ползвате вместо Google?


Имало едно време двама верни приятели, които си работили в Интернет и правили сайтове. Всичко вървяло добре до деня, в който стотици техни сайтове били изтрити от Google и останали безполезни, скрити за света. Двамата търсили причината за провала под дърво и камък и открили, че Google ги е наказал, защото използвали дизайн в бяло и червено, който се използвал и от "лоши" сайтове. И тогава разбрали, че компанията, която печели 30+ милиарда долара/година от рекламите в търсачката си, не желае да отвори в България 10-20 работни места за редактори, които да следят какво става, а оставя компютри и дори статистика да решават съдбата на хора и бизнеси.

Двамата приятели били много разочаровани от това отношение към малка България... И решили, че "може, по-иначе може"...
Napred.bg е "разбираща търсачка" и ще ви дава точно това, което търсите, и нищо друго. Ако не може да ви предложи нищо по-умно, просто ще отивате в резултатите на Google за вашето търсене. Няма какво да загубите с ползването на българската търсачка, затова просто я опитайте :)

Ние разчитаме на всички вас... разчитаме да подкрепите българското и човешкото пред чуждото, автоматизираното и комерсиалното.
И ако повярвате в идеята, Napred.bg ще бъде хубаво място, от което да стартирате вашия ден в Интернет, тръгвайки напред и нагоре!

Александрина и Калин

seo melbourne

redco.bg

Abv | Начална страница и търсачка Напред.БГ ползва хостинг от ICN.BG | Napred.BG е наследник на букмаркинг сайта Lubimi.com (Любими.ком)

Посветихме 1+ година, за да направим Napred.BG най-добрата търсачка за българите. Споделете ни!
Направи Napred.BG начална страница - подкрепи хубав БГ проект!