Начална страница и търсачка Напред.БГ

Българска търсачка и начална страница 

Резултати за "Базални ганглии".
 
Напред.БГ - Българската търсачка.

Базални ганглии

Подкоровите сиви ядра във вътрешността на всяко полукълбо се означават като централни или основни възли (базални ганглии). Тук спадат бадемовидното тяло, което е част от лимбичната система, и ивичестото тяло (корпус стриатум), което е важна съставка на екстра-пирамидната система. Ивичестото тяло се състои от опашатото ядро (нуклеус каудатус) и лещовидното ядро (нуклеус лентиформис), между които се разполага дебела плоча от бяло вещество, наречена вътрешна капсула (капсула интерна). През нея минават събрани в компактни снопове множества важни двигателни и сетивни пътища на кората. Лещовидното ядро се състои от две части - странична, по-тъмна, наречена черупка (путамен), и срединна, по-светла - т. нар. бледо кълбо (глобус палидус). Бледото кълбо е филогенетично по-стара структура, която понякога наричат старо ивичесто тяло (палео-стриатум) и е функционално свързана с черната субстанция на средния мозък. Пута-менът и опашатото ядро са филогенетично по-нови структури и са функционално обединени. Те се обозначават като ново ивичесто тяло (неостриатум) и са върховният двигателен център, определяш поведението на животните с неразвита кора (например птиците). У бозайниците и особено у човека ивичестото тяло е подчинено и контролирано от двигателните импулси на мозъчната кора, но продължава да играе важна роля в настройването на подходящ мускулен тонус и автоматизацията на волевите движения при формирането на праксисните двигателни навици.

За още данни около базалните ганглии, като например морфология и патология, може да погледнете Уикипедия.
Допълнителни материали около централните или основни възли (ганглии) може да се обърнете към Гугъл.БГ.

Използвани са материали от: Анатомия и физиология на човека, Автори: проф.д-р Людмил Мавлов д.м.н. доц. д-р Виолета Боянова, к.м.н. Издателство: Венимекс

Napred.BG е търсачка от българи за българи.

Повече от година работим тя да става все по-добра
.

Tя има шанс за успех само, ако вие ни помогнете, като я опитате, харесате и споделите!Добави в любими

Подобно на Уикипедия ще опитаме да се издържаме по некомерсиален начин. Може да ни помогнете в тази насока, като ни направите дарение.

Може да сигнализирате грешка, да предложите сайт или да се свържете с нас през Facebook.

За уебмастъри:
Ако сложите линк към нас, ще сме Ви много благодарни! Ако искате банер, само ни пишете какъв размер и ще ви предоставим.

Базални ганглии - Napred.BG
0 (0)


Как се появи търсачката Napred.bg и защо да ни ползвате вместо Google?


Имало едно време двама верни приятели, които си работили в Интернет и правили сайтове. Всичко вървяло добре до деня, в който стотици техни сайтове били изтрити от Google и останали безполезни, скрити за света. Двамата търсили причината за провала под дърво и камък и открили, че Google ги е наказал, защото използвали дизайн в бяло и червено, който се използвал и от "лоши" сайтове. И тогава разбрали, че компанията, която печели 30+ милиарда долара/година от рекламите в търсачката си, не желае да отвори в България 10-20 работни места за редактори, които да следят какво става, а оставя компютри и дори статистика да решават съдбата на хора и бизнеси.

Двамата приятели били много разочаровани от това отношение към малка България... И решили, че "може, по-иначе може"...
Napred.bg е "разбираща търсачка" и ще ви дава точно това, което търсите, и нищо друго. Ако не може да ви предложи нищо по-умно, просто ще отивате в резултатите на Google за вашето търсене. Няма какво да загубите с ползването на българската търсачка, затова просто я опитайте :)

Ние разчитаме на всички вас... разчитаме да подкрепите българското и човешкото пред чуждото, автоматизираното и комерсиалното.
И ако повярвате в идеята, Napred.bg ще бъде хубаво място, от което да стартирате вашия ден в Интернет, тръгвайки напред и нагоре!

Александрина и Калин

seo melbourne

redco.bg

Abv | Начална страница и търсачка Напред.БГ ползва хостинг от ICN.BG | Napred.BG е наследник на букмаркинг сайта Lubimi.com (Любими.ком)

Посветихме 1+ година, за да направим Napred.BG най-добрата търсачка за българите. Споделете ни!
Направи Napred.BG начална страница - подкрепи хубав БГ проект!