Начална страница и търсачка Напред.БГ

Българска търсачка и начална страница



 

Резултати за "Хигиена на храненето".
 
Напред.БГ - Българската търсачка.

Хигиена на храненето

Хигиена на храненето означава наблюдение и контрол върху храните и храненето. Той се осъществява в три основни направления: А. Контрол върху храненето чрез изграждане на рационален хранителен режим, което означава достатъчно по количество и качество белтъчини, въглехидрати и мазнини; достатъчно вода, витамини и минерални вещества; достатъчно енергия и правилното й денонощно разпределяне. Б. Контрол върху храните - качество на хранителните продукти, чистота от вредни за организма вещества, правилна обработка при приготвяне на ястията. В. Контрол върху хранителните обекти и хората, приготвящи храната и хранителните продукти. За да бъде хранителният режим рационален той трябва да отговаря на няколко изисквания: - да осигури на организма достатъчно енергия, чрез която да задоволи както нуждите за така наречената основна обмяна, така и за различните видове труд, развлечения и друг вид човешки дейности. Основната обмяна е сравнително постоянна величина и зависи от пола, възрастта, телесния обем и др. На таблицата по-долу са представени нуждите от енергия за някои основни човешки дейности. Видове дейност енергоразход в kJ/h Четене на художествена литература 335 -376 Учене 447 - 463 Четене на лекции 585 - 1128 Работа седнал 426 - 467 Работа на хирург 451 - 467 Сечене на дърва 1922 - 2040 Лична хигиена (обличане) 426 - 602 Почивка седнал 355 - 443 Почивка легнал 292 - 322 Бягане - много бързо 5016 - 5367 Плуване 1463 - 2090 Енергийния внос чрез отделните хранителни вещества трябва да бъде добре балансиран, т. е. енергията, получена от белтъчините чрез храната трябва да е 14 % от общите енергийни нужди, от мазнините -около 30 % и цялата останала част до 100 % - да бъде набавена от въглехидрати. Важно обстоятелство, което трябва да се знае е, че белтъчините биват от животински и растителен произход. Обобщено може да се приеме, че при възрастните индивиди растителните белтъчини трябва да са не повече от 1/2 от животинските, докато за мазнините това съотношение е 1/3 растителни и 2/3 животински. Поради интензивните процеси на растеж и развитие в детска възраст тези съотношения са други, като се спазва правилото колкото по-малко е детето, толкова по-голям е относителния дял на хранителните вещества от животински произход. Така например в кърмаческа възраст 90 % от белтъчините са от животински произход. Нормативите за белтъчното съдържание на храната на децата и подрастващите са следните: Възраст (год) Белтъчини д/кд тегло 0-2 3.5 3 - 5 3 6-10 3 11 – 14 2.5 15-17 2 над 18 1.5 2 Освен достатъчно енергия и хранителни вещества чрез рационалния хранителен режим трябва да се осигурят необходимите за правилното развитие витамини и минерални вещества. Рационалният хранителен режим трябва да отговаря и на изискването за правилно разпределяне на хранителните вещества и храненето в течение на денонощието. Счита се, че най-разумно и физиологически обосновано е четирикратното хранене на 24 часа. При закуска се поемат 25 % от цялото дневно меню, на обяд - около 35 %, на следобедна закуска - 15 % и вечер - 25 %. Хигиенния контрол върху храните се осъществява от специализирани държавни структури на базата на съответни нормативни документи. В лабораториите на ХЕИ се изследва състава на хранителните продукти, количеството хранителни вещества и витамини, които съдържат те, както и вредните за организма вещества - тежки метали, цитотоксични химически елементи или съединения, нитратно съдържание и др. Всяка цивилизована държава има изградени стандарти за пределно допустимите концентрации на тези нокси, както и контролни органи, които да наблюдават и санкционират продаването и използването на хранителни продукти с вредни вещества превишаващи нормативите. Този процес се нарича санитарна експертиза и контрол, и чрез него се определя годността им за консумация. Освен вредни химически вещества хранителните продукти се проверяват за болестотворни микроби, паразити и др., чрез които много често се появяват и разпространяват хранителни отравяния. Обикновено експертизата се прави чрез вземане на двойни проби за химично и микробиологично изследване, след което, при отрицателен резултат се дава съответен сертификат за годност. Компонент на хигиената на храненето е строгият контрол върху здравословното състояние на хората, които приготвят храната и имат достъп до хранителните продукти. Има изисквания за задължителна здравна книжка, в която да са регистрирани резултати от изследвания за определени инфекциозни заболявания, стомашно-чревни инфекции, хронични интоксикации и др. При неспазване на това изискване само един човек, работещ в кухня, може да доведе до взривно разпространение на опасни инфекциозни заболявания под формата на епидемия. Когато става въпрос за хигиена на храненето и приготвяне на храна, компромиси с установените държавни стандарти и изисквания не бива да се правят, защото последствията понякога са тежки и с голям социален и здравен ефект.

www.bg.wikipedia.org - Хранене - Уикипедия
Тук може да намерите още съдържание за храненето, неговите особености, функциониране и други.
Прегледайте сайтовете, предложени от търсачката, свързани със здравословното хранене и грижата за храносмилателната ни система.

Използвани са материали от: Анатомия и физиология на човека, Автори: проф.д-р Людмил Мавлов д.м.н. доц. д-р Виолета Боянова, к.м.н. Издателство: Венимекс

Napred.BG е търсачка от българи за българи.

Повече от година работим тя да става все по-добра
.

Tя има шанс за успех само, ако вие ни помогнете, като я опитате, харесате и споделите!







Добави в любими

Подобно на Уикипедия ще опитаме да се издържаме по некомерсиален начин. Може да ни помогнете в тази насока, като ни направите дарение.

Може да сигнализирате грешка, да предложите сайт или да се свържете с нас през Facebook.

За уебмастъри:
Ако сложите линк към нас, ще сме Ви много благодарни! Ако искате банер, само ни пишете какъв размер и ще ви предоставим.

Хигиена на храненето - Napred.BG
0 (0)


Как се появи търсачката Napred.bg и защо да ни ползвате вместо Google?


Имало едно време двама верни приятели, които си работили в Интернет и правили сайтове. Всичко вървяло добре до деня, в който стотици техни сайтове били изтрити от Google и останали безполезни, скрити за света. Двамата търсили причината за провала под дърво и камък и открили, че Google ги е наказал, защото използвали дизайн в бяло и червено, който се използвал и от "лоши" сайтове. И тогава разбрали, че компанията, която печели 30+ милиарда долара/година от рекламите в търсачката си, не желае да отвори в България 10-20 работни места за редактори, които да следят какво става, а оставя компютри и дори статистика да решават съдбата на хора и бизнеси.

Двамата приятели били много разочаровани от това отношение към малка България... И решили, че "може, по-иначе може"...
Napred.bg е "разбираща търсачка" и ще ви дава точно това, което търсите, и нищо друго. Ако не може да ви предложи нищо по-умно, просто ще отивате в резултатите на Google за вашето търсене. Няма какво да загубите с ползването на българската търсачка, затова просто я опитайте :)

Ние разчитаме на всички вас... разчитаме да подкрепите българското и човешкото пред чуждото, автоматизираното и комерсиалното.
И ако повярвате в идеята, Napred.bg ще бъде хубаво място, от което да стартирате вашия ден в Интернет, тръгвайки напред и нагоре!

Александрина и Калин

seo melbourne

dewapoker

domino online

poker88

pokercc

poker online Terbaik Indonesia

judi poker online

Are you in need of quick access to cash? Get UCredit.sg licensed moneylender Fast Cash Loan in Singapore to sort out any emergency now.

perfectbody waist trainer uk

Abv | Начална страница и търсачка Напред.БГ ползва хостинг от ICN.BG | Napred.BG е наследник на букмаркинг сайта Lubimi.com (Любими.ком)

Посветихме 1+ година, за да направим Napred.BG най-добрата търсачка за българите. Споделете ни!
Направи Napred.BG начална страница - подкрепи хубав БГ проект!