Начална страница и търсачка Напред.БГ

Българска търсачка и начална страница



 

Резултати за "Хигиена на храненето".
 
Напред.БГ - Българската търсачка.

Хигиена на храненето

Хигиена на храненето означава наблюдение и контрол върху храните и храненето. Той се осъществява в три основни направления: А. Контрол върху храненето чрез изграждане на рационален хранителен режим, което означава достатъчно по количество и качество белтъчини, въглехидрати и мазнини; достатъчно вода, витамини и минерални вещества; достатъчно енергия и правилното й денонощно разпределяне. Б. Контрол върху храните - качество на хранителните продукти, чистота от вредни за организма вещества, правилна обработка при приготвяне на ястията. В. Контрол върху хранителните обекти и хората, приготвящи храната и хранителните продукти. За да бъде хранителният режим рационален той трябва да отговаря на няколко изисквания: - да осигури на организма достатъчно енергия, чрез която да задоволи както нуждите за така наречената основна обмяна, така и за различните видове труд, развлечения и друг вид човешки дейности. Основната обмяна е сравнително постоянна величина и зависи от пола, възрастта, телесния обем и др. На таблицата по-долу са представени нуждите от енергия за някои основни човешки дейности. Видове дейност енергоразход в kJ/h Четене на художествена литература 335 -376 Учене 447 - 463 Четене на лекции 585 - 1128 Работа седнал 426 - 467 Работа на хирург 451 - 467 Сечене на дърва 1922 - 2040 Лична хигиена (обличане) 426 - 602 Почивка седнал 355 - 443 Почивка легнал 292 - 322 Бягане - много бързо 5016 - 5367 Плуване 1463 - 2090 Енергийния внос чрез отделните хранителни вещества трябва да бъде добре балансиран, т. е. енергията, получена от белтъчините чрез храната трябва да е 14 % от общите енергийни нужди, от мазнините -около 30 % и цялата останала част до 100 % - да бъде набавена от въглехидрати. Важно обстоятелство, което трябва да се знае е, че белтъчините биват от животински и растителен произход. Обобщено може да се приеме, че при възрастните индивиди растителните белтъчини трябва да са не повече от 1/2 от животинските, докато за мазнините това съотношение е 1/3 растителни и 2/3 животински. Поради интензивните процеси на растеж и развитие в детска възраст тези съотношения са други, като се спазва правилото колкото по-малко е детето, толкова по-голям е относителния дял на хранителните вещества от животински произход. Така например в кърмаческа възраст 90 % от белтъчините са от животински произход. Нормативите за белтъчното съдържание на храната на децата и подрастващите са следните: Възраст (год) Белтъчини д/кд тегло 0-2 3.5 3 - 5 3 6-10 3 11 – 14 2.5 15-17 2 над 18 1.5 2 Освен достатъчно енергия и хранителни вещества чрез рационалния хранителен режим трябва да се осигурят необходимите за правилното развитие витамини и минерални вещества. Рационалният хранителен режим трябва да отговаря и на изискването за правилно разпределяне на хранителните вещества и храненето в течение на денонощието. Счита се, че най-разумно и физиологически обосновано е четирикратното хранене на 24 часа. При закуска се поемат 25 % от цялото дневно меню, на обяд - около 35 %, на следобедна закуска - 15 % и вечер - 25 %. Хигиенния контрол върху храните се осъществява от специализирани държавни структури на базата на съответни нормативни документи. В лабораториите на ХЕИ се изследва състава на хранителните продукти, количеството хранителни вещества и витамини, които съдържат те, както и вредните за организма вещества - тежки метали, цитотоксични химически елементи или съединения, нитратно съдържание и др. Всяка цивилизована държава има изградени стандарти за пределно допустимите концентрации на тези нокси, както и контролни органи, които да наблюдават и санкционират продаването и използването на хранителни продукти с вредни вещества превишаващи нормативите. Този процес се нарича санитарна експертиза и контрол, и чрез него се определя годността им за консумация. Освен вредни химически вещества хранителните продукти се проверяват за болестотворни микроби, паразити и др., чрез които много често се появяват и разпространяват хранителни отравяния. Обикновено експертизата се прави чрез вземане на двойни проби за химично и микробиологично изследване, след което, при отрицателен резултат се дава съответен сертификат за годност. Компонент на хигиената на храненето е строгият контрол върху здравословното състояние на хората, които приготвят храната и имат достъп до хранителните продукти. Има изисквания за задължителна здравна книжка, в която да са регистрирани резултати от изследвания за определени инфекциозни заболявания, стомашно-чревни инфекции, хронични интоксикации и др. При неспазване на това изискване само един човек, работещ в кухня, може да доведе до взривно разпространение на опасни инфекциозни заболявания под формата на епидемия. Когато става въпрос за хигиена на храненето и приготвяне на храна, компромиси с установените държавни стандарти и изисквания не бива да се правят, защото последствията понякога са тежки и с голям социален и здравен ефект.

www.bg.wikipedia.org - Хранене - Уикипедия
Тук може да намерите още съдържание за храненето, неговите особености, функциониране и други.
Прегледайте сайтовете, предложени от търсачката, свързани със здравословното хранене и грижата за храносмилателната ни система.

Използвани са материали от: Анатомия и физиология на човека, Автори: проф.д-р Людмил Мавлов д.м.н. доц. д-р Виолета Боянова, к.м.н. Издателство: Венимекс

Napred.BG е търсачка от българи за българи.

Повече от година работим тя да става все по-добра
.

Tя има шанс за успех само, ако вие ни помогнете, като я опитате, харесате и споделите!







Добави в любими

Подобно на Уикипедия ще опитаме да се издържаме по некомерсиален начин. Може да ни помогнете в тази насока, като ни направите дарение.

Може да сигнализирате грешка, да предложите сайт или да се свържете с нас през Facebook.

За уебмастъри:
Ако сложите линк към нас, ще сме Ви много благодарни! Ако искате банер, само ни пишете какъв размер и ще ви предоставим.

Хигиена на храненето - Napred.BG
0 (0)


Как се появи търсачката Napred.bg и защо да ни ползвате вместо Google?


Имало едно време двама верни приятели, които си работили в Интернет и правили сайтове. Всичко вървяло добре до деня, в който стотици техни сайтове били изтрити от Google и останали безполезни, скрити за света. Двамата търсили причината за провала под дърво и камък и открили, че Google ги е наказал, защото използвали дизайн в бяло и червено, който се използвал и от "лоши" сайтове. И тогава разбрали, че компанията, която печели 30+ милиарда долара/година от рекламите в търсачката си, не желае да отвори в България 10-20 работни места за редактори, които да следят какво става, а оставя компютри и дори статистика да решават съдбата на хора и бизнеси.

Двамата приятели били много разочаровани от това отношение към малка България... И решили, че "може, по-иначе може"...
Napred.bg е "разбираща търсачка" и ще ви дава точно това, което търсите, и нищо друго. Ако не може да ви предложи нищо по-умно, просто ще отивате в резултатите на Google за вашето търсене. Няма какво да загубите с ползването на българската търсачка, затова просто я опитайте :)

Ние разчитаме на всички вас... разчитаме да подкрепите българското и човешкото пред чуждото, автоматизираното и комерсиалното.
И ако повярвате в идеята, Napred.bg ще бъде хубаво място, от което да стартирате вашия ден в Интернет, тръгвайки напред и нагоре!

Александрина и Калин

seo melbourne

domino online

poker88

poker online Terbaik Indonesia

judi poker online

Abv | Начална страница и търсачка Напред.БГ ползва хостинг от ICN.BG | Napred.BG е наследник на букмаркинг сайта Lubimi.com (Любими.ком)

Посветихме 1+ година, за да направим Napred.BG най-добрата търсачка за българите. Споделете ни!
Направи Napred.BG начална страница - подкрепи хубав БГ проект!