Начална страница и търсачка Напред.БГ

Българска търсачка и начална страница 

Резултати за "Обмяна на белтъчините".
 
Напред.БГ - Българската търсачка.

 

Обмяна на белтъчините

След всмукването в тънките черва алфа аминокиселините попадат в чернодробното кръвообръщение и оттам в черния дроб. Една част от тези аминокиселини се използват за синтез на нуклеинови киселини, а друга част остават в плазмата. Попаднали в клетката, аминокиселините се залавят от системата РНК - ДНК и участвуват в синтеза на белтък. Организмът поема белтък с храната, разгражда го до съставните му части и отново синтезира белтък. Това обаче е специфичен, характерен само за него белтъчен субстрат, който е неповторим за всяко живо същество на планетата. Количеството на синтезирания белтък зависи от много фактори - хормонални, нервни, нужди на клетката и др. Излишният белтък не се натрупва, а се превръща в липиди (масти) и въглехидрати. Процесът на синтез на белтъчни структури (които изграждат в основни линии човешкото тяло) е асимилацията на белтъчните вещества. Остарелите структури след определен период от време се разграждат (дисимилация). Това разграждане се извършва също на нивото на клетката и с участието на 02 и дихателни ферменти. Белтъците се разграждат до крайните вещества: амоняк, урея, пикочна киселина и др, които чрез кръвта преминават през бъбречния филтър и се изхвърлят навън. При това окисляване се отделя и известно количество енергия. Азотът от крайните продукти на белтъчната дисимилация може да се улови с урината и количествено да се определи. Ако се знае количеството азот в постъпващите с храната белтъци и този от урината за 24 часа, може да се изчисли т.нар. азотен баланс. Когато количеството на постъпилия азот (респективно белтъчини) е по-голямо от количеството на отделения, балансът е положителен, т.е. задържат се азотни деривати, организмът натрупва маса. Такъв е балансът при децата. При обратната ситуация балансът е отрицателен - дисимилацията на белтъците е по-силна в сравнение с асимилацията. Появява се при продължително гладуване, при много възрастни хора и др. Регулацията на белтъчната обмяна се извършва от нервни и хуморални фактори. Нервните фактори действат чрез хипоталамуса върху хипофизата, а оттам върху отделянето на хормони. Регулиращи белтъчната синтеза хормони са: растежният, тироксинът, естрогените (женските полови хормони) и др.

За по-разширена информация около процесите по обмяната на веществата в организма прочетете статията за метаболизъм в Уикипедия.
Ако все още не сте намерили това, което искате да научите за обмяната на белтъчините в организма, прегледайте резултатите в Гугъл.БГ.

Използвани са материали от: Анатомия и физиология на човека, Автори: проф.д-р Людмил Мавлов д.м.н. доц. д-р Виолета Боянова, к.м.н. Издателство: Венимекс

Napred.BG е търсачка от българи за българи.

Повече от година работим тя да става все по-добра
.

Tя има шанс за успех само, ако вие ни помогнете, като я опитате, харесате и споделите!Добави в любими

Подобно на Уикипедия ще опитаме да се издържаме по некомерсиален начин. Може да ни помогнете в тази насока, като ни направите дарение.

Може да сигнализирате грешка, да предложите сайт или да се свържете с нас през Facebook.

За уебмастъри:
Ако сложите линк към нас, ще сме Ви много благодарни! Ако искате банер, само ни пишете какъв размер и ще ви предоставим.

Обмяна на белтъчините - Napred.BG
0 (0)


Как се появи търсачката Napred.bg и защо да ни ползвате вместо Google?


Имало едно време двама верни приятели, които си работили в Интернет и правили сайтове. Всичко вървяло добре до деня, в който стотици техни сайтове били изтрити от Google и останали безполезни, скрити за света. Двамата търсили причината за провала под дърво и камък и открили, че Google ги е наказал, защото използвали дизайн в бяло и червено, който се използвал и от "лоши" сайтове. И тогава разбрали, че компанията, която печели 30+ милиарда долара/година от рекламите в търсачката си, не желае да отвори в България 10-20 работни места за редактори, които да следят какво става, а оставя компютри и дори статистика да решават съдбата на хора и бизнеси.

Двамата приятели били много разочаровани от това отношение към малка България... И решили, че "може, по-иначе може"...
Napred.bg е "разбираща търсачка" и ще ви дава точно това, което търсите, и нищо друго. Ако не може да ви предложи нищо по-умно, просто ще отивате в резултатите на Google за вашето търсене. Няма какво да загубите с ползването на българската търсачка, затова просто я опитайте :)

Ние разчитаме на всички вас... разчитаме да подкрепите българското и човешкото пред чуждото, автоматизираното и комерсиалното.
И ако повярвате в идеята, Napred.bg ще бъде хубаво място, от което да стартирате вашия ден в Интернет, тръгвайки напред и нагоре!

Александрина и Калин

seo melbourne

redco.bg

Abv | Начална страница и търсачка Напред.БГ ползва хостинг от ICN.BG | Napred.BG е наследник на букмаркинг сайта Lubimi.com (Любими.ком)

Посветихме 1+ година, за да направим Napred.BG най-добрата търсачка за българите. Споделете ни!
Направи Napred.BG начална страница - подкрепи хубав БГ проект!