Начална страница и търсачка Напред.БГ

Българска търсачка и начална страницаЧудният и жесток странникВеднъж един просяк влязъл в едно село. Вървял бавно по пътя и чул свирни, песни. Усмихнал се просякът, нали затова дошъл точно в това село — защото тук празнували. Събор на селото.
И тъкмо в разгара на веселбата, когато каните преливали от вино — бяло и червено, а лютата ракия отдавна била изпита, се появил просякът. Дрехите му били целите в кръпки, краката му — боси, ръцете му треперели от немощ и от глад. Поспрял се той насред веселбата и попитал тихичко, кротко и благо:
— Добри хора, ще нагостите ли с гозба просяка?
Спогледали се селяните и се позасмели.
— Върви си по пътя, старче, ние тука празнуваме — рекъл кметът.
— Ама гладен съм, болен съм, стар съм — изпъшкал просякът. — Помогнете ми, милички хора!
— Айде, да те няма — заподвиквали селяните, даже неколцина наскачали и го заизбутвали по-далеч от трапезата, която се огъвала от храни и напитки.
Точно тогава наблизо се оказала бедна вдовица, най-бедната в селото. Тя се престрашила и рекла:
— Дайте поне хлебец на човека!
Наругали я, накарали й се, присмели й се — че как тя, която е най-бедна, ще им нарежда какво да правят?!
Приседнал от немощ просякът, а вдовицата отишла при него да го утеши с добра дума поне, като не му давали хлебец. Отишла вдовицата, а зад нея пъплят трите й дечица, мънички, чистичко облечени, личало, че майка им е твърде грижовна.
А просякът тихичко замълвил на жената:
— Добра жено, веднага си вземай децата и бягай от селото! Бягай, защото всичките, дето са тука, ще загинат и цялото село заедно с тях ще потъне в земята. Само ти казвам — не се обръщай каквото и да чуеш. Обърнеш ли се, лошо — ще се вкамениш и тъй ще си останеш за вечни времена. Кажи и на децата ти да не се обръщат назад, инак и тях същото ги очаква.
Уплашена и ужасена, вдовицата подбрала децата си и тръгнала да бяга от селото.
А просякът станал и право при кмета отишъл. Той се извърнал от трапезата и попитал:
— Ти какво, пак ли идваш да просиш?!
— Не, този път дойдох да ви предложа да се преборим.
Пак избухнали в смях селяните, превивали се и дълго не можели да спрат.
Накрая просякът обявил:
— Ето на, забивам си тояжката тука, нека някой да я изтегли от земята. Няма такъв юначага сред вас.
И просякът силно ударил тояжката си в земята, та потънала една педя.
Селяните го гледали развеселени, а кметът подметнал:
— С този номер искаш да си изкараш за храната ли, старче?
— Хайде де, има ли силен мъж, който да измъкне тояжката ми от земята?! — попитал старецът.
Тогава сам кметът се надигнал ухилен и с два пръста стиснал тояжката, опитал да я измъкне, но не можал. Тогава я сграбчил с две ръце и напънал. Напънал още по-силно и пак не успял.
— Май ти, кмете, доста си пийнал — подвиквали селяците и неколцина от тях скокнали.
И един след друг се отказвали, никой не можел да измъкне тояжката от земята.
Тогава просякът рекъл:
— Ама че сте слабаци, хем сте лоши, хем слаби. Ама то е така, лошите хора са винаги слаби — само докоснал тояжката и тя изскочила от земята. А от дупката рукнала струя вода — толкова силна, че набързо покрила всичко наоколо. Трапезата тутакси потънала под водата. Не само силна била струята, но и гореща, запищели жените, запсували мъжете, разплакали се децата.
А вдовицата вървяла, вече излизала от селото, повела децата си. Като чула писъците, не издържала и се обърнала. Обърнала се и се вкаменила. Децата забутали майка си, но как да я помръднат — била вече от камък. И те чули писъците, които идвали от селото, обърнали се натам и също се вкаменили.
Тъй загинало това българско село. Нищо не останало от него, само три камъка — единият висок колкото човешка фигура и три мънички до него. Стоят си и оттогава не помръдват.
 

Napred.BG е търсачка от българи за българи.

Повече от година работим тя да става все по-добра
.

Tя има шанс за успех само, ако вие ни помогнете, като я опитате, харесате и споделите!Добави в любими

Подобно на Уикипедия ще опитаме да се издържаме по некомерсиален начин. Може да ни помогнете в тази насока, като ни направите дарение.

Може да сигнализирате грешка, да предложите сайт или да се свържете с нас през Facebook.

За уебмастъри:
Ако сложите линк към нас, ще сме Ви много благодарни! Ако искате банер, само ни пишете какъв размер и ще ви предоставим.

Чудният и жесток странник - Български Приказки Онлайн от Napred.BG
0 (0)


Как се появи търсачката Napred.bg и защо да ни ползвате вместо Google?


Имало едно време двама верни приятели, които си работили в Интернет и правили сайтове. Всичко вървяло добре до деня, в който стотици техни сайтове били изтрити от Google и останали безполезни, скрити за света. Двамата търсили причината за провала под дърво и камък и открили, че Google ги е наказал, защото използвали дизайн в бяло и червено, който се използвал и от "лоши" сайтове. И тогава разбрали, че компанията, която печели 30+ милиарда долара/година от рекламите в търсачката си, не желае да отвори в България 10-20 работни места за редактори, които да следят какво става, а оставя компютри и дори статистика да решават съдбата на хора и бизнеси.

Двамата приятели били много разочаровани от това отношение към малка България... И решили, че "може, по-иначе може"...
Napred.bg е "разбираща търсачка" и ще ви дава точно това, което търсите, и нищо друго. Ако не може да ви предложи нищо по-умно, просто ще отивате в резултатите на Google за вашето търсене. Няма какво да загубите с ползването на българската търсачка, затова просто я опитайте :)

Ние разчитаме на всички вас... разчитаме да подкрепите българското и човешкото пред чуждото, автоматизираното и комерсиалното.
И ако повярвате в идеята, Napred.bg ще бъде хубаво място, от което да стартирате вашия ден в Интернет, тръгвайки напред и нагоре!

Александрина и Калин

seo melbourne

redco.bg

Abv | Начална страница и търсачка Напред.БГ ползва хостинг от ICN.BG | Napred.BG е наследник на букмаркинг сайта Lubimi.com (Любими.ком)

Посветихме 1+ година, за да направим Napred.BG най-добрата търсачка за българите. Споделете ни!
Направи Napred.BG начална страница - подкрепи хубав БГ проект!