Начална страница и търсачка Напред.БГ

Българска търсачка и начална страница 

Резултати за "Фонаторна, термо и воднорегулационна система".
 
Напред.БГ - Българската търсачка.

Фонаторна, термо- и воднорегулационна система

Фонаторната (гласопроизвеждаща) функция на дихателната система е тясно свързана с дишането и речеобразуването. Речевият звук се образува при издишване, чрез подаване на струя въздух от белите дробове под съответно налягане. При образуването на звука гласовата цепка е затворена. Въздушната маса се открива за кратко време, при което започва трептене на целите гласни връзки или техните свободни краища. Появява се звук с различна сила и височина. Неговата модулация в определен речев звук зависи от органите на целия речев апарат. Според привържениците на миоеластичната теория така се появява звук, който после се моделира от гълтача, устната кухина и др, Според нервно-хронаксичната теория трептенията на гласните връзки са активни движения под контрола на нервни импулси, а не в резултат на въздушната струя. Според нея въздухът излизащ под налягане от белите дробове не е двигател на трептенията, а материя от чието трептене се поражда звук. Този звук се характеризира с диапазон, сила и тембър. Дихателната система участва в термо и воднорегулационните процеси на организма. Тази функция се осъществява посредством голямата дихателна повърхност на белите дробове, откъдето се изпарява около 20% от вддата, чрез която се отделя и известно количество топлина. Обмяна на газовете Газовата обмяна е основен за живота процес, чиято същност се състои в отдаване на CO2 през алвеоларната стена и поемане на О2 на нивото на белите дробове, както и отдаване на О2 през клетъчната мембрана и поемане на CO2 на нивото на тъканите. Дишането е двигател на този процес, а кръвоносната система и кръвта осигуряват транспорта. В белите дробове до алвеолите достига кръв, богата на CO2. Това не означава, че няма О2, а че той е в много по-малки концентрации (респективно налягане). През алвеоларната стена карбхемоглобинът отдава молекулата CO2 и освободеният НЬ взаимодейства с О2. На нивото на тъканите оксихемоглобинът отдава своя О2 и взаимодейства с натрупалия се там CO2, като една част се свързва с хемоглобина, а друга под формата на съединения на въглената киселина се пренася до белите дробове, откъдето се отстранява с издишания въздух.

Още за функциите, предназначението и действието на дихателната система може да научите от Уикипедеия.
Ако имате нужда от по-специализирана информация за фонаторната, терморегулационната и воднорегулационната система при човека, погледнете сайтовете в Гугъл.БГ.

Използвани са материали от: Анатомия и физиология на човека, Автори: проф.д-р Людмил Мавлов д.м.н. доц. д-р Виолета Боянова, к.м.н. Издателство: Венимекс

Napred.BG е търсачка от българи за българи.

Повече от година работим тя да става все по-добра
.

Tя има шанс за успех само, ако вие ни помогнете, като я опитате, харесате и споделите!Добави в любими

Подобно на Уикипедия ще опитаме да се издържаме по некомерсиален начин. Може да ни помогнете в тази насока, като ни направите дарение.

Може да сигнализирате грешка, да предложите сайт или да се свържете с нас през Facebook.

За уебмастъри:
Ако сложите линк към нас, ще сме Ви много благодарни! Ако искате банер, само ни пишете какъв размер и ще ви предоставим.

Фонаторна термо и воднорегулационна система - Napred.BG
0 (0)


Как се появи търсачката Napred.bg и защо да ни ползвате вместо Google?


Имало едно време двама верни приятели, които си работили в Интернет и правили сайтове. Всичко вървяло добре до деня, в който стотици техни сайтове били изтрити от Google и останали безполезни, скрити за света. Двамата търсили причината за провала под дърво и камък и открили, че Google ги е наказал, защото използвали дизайн в бяло и червено, който се използвал и от "лоши" сайтове. И тогава разбрали, че компанията, която печели 30+ милиарда долара/година от рекламите в търсачката си, не желае да отвори в България 10-20 работни места за редактори, които да следят какво става, а оставя компютри и дори статистика да решават съдбата на хора и бизнеси.

Двамата приятели били много разочаровани от това отношение към малка България... И решили, че "може, по-иначе може"...
Napred.bg е "разбираща търсачка" и ще ви дава точно това, което търсите, и нищо друго. Ако не може да ви предложи нищо по-умно, просто ще отивате в резултатите на Google за вашето търсене. Няма какво да загубите с ползването на българската търсачка, затова просто я опитайте :)

Ние разчитаме на всички вас... разчитаме да подкрепите българското и човешкото пред чуждото, автоматизираното и комерсиалното.
И ако повярвате в идеята, Napred.bg ще бъде хубаво място, от което да стартирате вашия ден в Интернет, тръгвайки напред и нагоре!

Александрина и Калин

seo melbourne

redco.bg

Abv | Начална страница и търсачка Напред.БГ ползва хостинг от ICN.BG | Napred.BG е наследник на букмаркинг сайта Lubimi.com (Любими.ком)

Посветихме 1+ година, за да направим Napred.BG най-добрата търсачка за българите. Споделете ни!
Направи Napred.BG начална страница - подкрепи хубав БГ проект!